Wisselspanning

Er zijn twee soorten electrische spanning,namelijk wisselspanning en gelijkspanning. Wisselspanning wordt meestal opgewekt door rotatie zoals bij een dynamo of generator. Gelijkspanning wordt opgewekt in bijvoorbeeld een batterij of accu en door zonnepanelen.

De waarde van zowel wissel- als gelijkspanning wordt uitgedrukt in Volt.

Wisselspanning is een periodieke elektrische spanning die met een bepaalde frequentie wisselt tussen positieve en negatieve spanning.

Wisselspanning in een gesloten circuit veroorzaakt wisselstroom. Daarom wordt de electriciteit die in Nederland wordt geleverd aan woningen, kantoren en industrie ook wel wisselstroom genoemd.

Het stroomcircuit van woningen en gebouwen in Nederland is gebaseerd op een wisselspanning van 230 Volt met een frequentie van 50 Hertz (Hz).  

De frequentie van 50 Hz houdt in dat de spanning op een stopcontact 50 keer per seconde van -230 Volt naar +230 Volt gaat. De pieken en dalen van de wisselspanning zijn niet voor het menselijk oog waarneembaar. Een lamp knippert dan ook niet maar lijkt gewoon constant te branden.

Gelijkspanning

Bij gelijkspanning wordt een voltage constant geleverd. Er is dus geen sprake van een periodieke spanning zoals bij wisselspanning. Het voltage niveau kan wel varieeren. De spanning van een zonnepaneel varieert bijvoorbeeld met de hoeveelheid zonnestraling die op het paneel valt.

Stroom

Amperage (A) is de rekeneenheid van electrische stroom. Het Amperage geeft aan hoeveel lading er door een draad / geleider gaat. Wanneer er een appararaat op het stopcontact wordt aangesloten dan (pas) gaat er stroom door het apparaat lopen. Stroom wordt door een apparaat omgezet in bijvoorbeeld bewegingsenergie of warmte.

Vermogen = spanning x stroom

Het electrisch vermogen dat vrijkomt bij energieopwekking of door apparaten wordt gebruikt wordt uitgedrukt in Watt.

Een lamp van 60 Watt heeft bij een spanning van 230 Volt 0,26 Ampere stroom nodig om te branden.

Hiermee komen we tot een van de electrische basis formules namelijk Vermogen = Spanning x Stroom.
Of uitgedrukt in eenheden: Wattage = Voltage x Amperage. Want 60 Watt = 230 Volt x 0,26 Ampere.

Notabene: De weerstand (in Ohm) in een lamp bepaalt hoeveel stroom er wordt doorgelaten. De weerstand van een lamp is gebaseerd op een combinatie van de opbrengst en levensduur.

Kilowattuur of kWh

Kilowattuur of kWh is de eenheid voor electrische energie. Als een lamp van 60 Watt een uur zou branden dan heeft deze lamp 60 Wattuur (Wh) aan energie verbruikt. 60 Wh is gelijk aan 0,06 kWh.

Zou deze lamp het hele jaar branden dan is het jaar-energie verbruik van deze lamp 525 kWh. Te weten 365 dagen x 24 uur x 0,06 Wh. Notabene: een moderne koelkast verbruikt per jaar ruim 100kWh.

Het afrekenen van stroomverbruik met de electricteitsmaatschappij gaat ook op basis van kWh. Dit geldt ook voor het terugleveren van stroom, die is opgewekt door een zonnepaneel installatie, aan de electricteitsmaatschappij. 

Van DC naar AC

Een zonnepaneel levert gelijkstroom of DC (Direct Current) aan de inverter (omvormer). Een inverter zet de gelijkstroom om in wisselstroom of AC (Alternating Current). 

Technisch filmpje over verschil tussen wisselspanning (AC) en gelijkspanning (DC) (Engels).

Nieuws tracker

SDE Voorjaarsronde fase 2 debacle bij het RVO

Geplaatst op 13/03/2017
We leven toch al een aantal jaren in het e-tijdperk. Secure access, load balancing, automatische capaciteitsaanpassingen, 24x7 ondersteuning. Daarvan was...

Meer SDE voor meer kansen op verduurzaming

Geplaatst op 23/05/2016
SDE staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie. Omdat de kostprijs van duurzame energie (tot nog toe) hoger is dan die van grijze energie, is...

Green Battery introduceert accu container

Geplaatst op 12/04/2016
Eerder berichten wij over Green Battery. Een Nederlands bedrijf dat zich richt op het verzorgen van event- en festival stroom, maar dan...

Recente blogs

Neem contact op

De Groene Energie Maatschappij

Tel: 0031 6 1700 6263
email: info@dgem.nl

KVK: 58676872
BTW nr. NL001896786B29

Blijf in contact