Solar Solutions Benelux 2014

De Groene Energie Maatschappij bracht een kort bezoek aan de vakbeurs Solar Solutions in de Expo Haarlemmermeer gehouden op 16 en 17 april 2014. De Expo Haarlemmermeer is tevens één van de meest duurzame multifunctionele lokaties in Nederland met een volledig BIPV zonnepanelen dak.

Er was veel te zien en de stemming was goed. Dat kan te wijten zijn aan de uitstekende verkoopcijfers; De geinstalleerde zonnestroomcapaciteit in Nederland verdubbelde in één jaar tijd, maar het mooie weer, dat door het zonnedak van de expohal werd doorgelaten droeg zeker ook bij aan de prima stemming.

Wat waren de trends en opvallende zaken:

  • Veel belangstelling en verschillende noviteiten op het gebied van montage materiaal. Sneller, doordachter, nog lichter, duurzamer en windtunnelgetest op een goede warmteafvoer waren de zaken waarmee de bouwers van montage materialen schermden. De Voestalpine iFix scoorde hoog op alle punten. Ook bij Van der Valk Solar kon gescoord worden maar dan letterlijk met een bal aan de voeten. Zij brachten tevens een echte primeur, de ValkPro. Esdec bracht eveneens een primeur, de FlatFix Fusion.  
  • Micro-inverters krijgen meer aandacht. De voordelen zijn bekend: optimaal schaduwmanagement, duurzaam, schaalbaar en ruimte(- en koeling) besparend. De APS YC serie van Altenergy Power System viel ons positief op met een 3 fasen project-micro-inverter waarop 4 panelen kunnen worden aangesloten tot een vermogen van 900 Watt (YC1000-3-SAA). Ook de YC500-EU die met max. 2,17 Ampere net onder de stopcontact grens blijft en waarop panelen tot 310 Watt mogen worden aangesloten kan een leuke optie zijn.
  • Hybride inverters. In vele buitenlanden al populair. Hoe lang zal in Nederland salderen zonder echte voorwaarden van kracht blijven (..) De verwachting is dat het lokaal (intelligent) bufferen van stroom in bijvoorbeeld een accusysteem in de toekomst een eis zal worden voor nieuwe en wellicht ook voor bestaande installaties als voorwaarde voor saldering. Nagenoeg alle inverter fabrikanten komen dan ook met nieuwe modellen met een geintegreerde lader zoals Mastervolt (hoewel deze combinaties voor hen al jaren bekend terrein zijn), SMA (met de Smart Home extensie voor slim apparaat- en stroombeheer) en Victron Energy (zowel in kleinformaat met geintegreerde accu als in grootformaat).
  • PVT of hybride zonnepanelen. Hiervoor neemt de belangstelling toe. De verwachting is dat met of na de fotovoltaische revolutie thermische panelen sterk terrein gaan winnen. Tenslotte is er meer te besparen op gas (warm water) dan op stroom. De toename van de publieke kennis over warmte- en koudeopslag (WKO) systemen maar ook warmtepompen draagt hier wellicht ook aan bij. We zagen het Solartech Multi Energy Panel (Energiedak) en het Triple Solar Hybrid Panel. Nadeel van PVT: Een vacuumbuis collector levert bijna het dubbele vermogen per m² en levert ook bij minder zon nog altijd een redelijk rendement. Op de mooie stand van S-Power werd dit nog eens aangetoond.
  • Het bovenop een (woning)dak plaatsen van PV zonnepanelen roept nog vaak weerstand op en is ook niet altijd een verfraaing van een bouwwerk. De roep om BIPV dakpanelen neemt dan ook toe. Hoewel verschillende fabrikanten de afgelopen jaren dergelijke systemen uit productie hebben genomen komt nu misschien wel het succes. De Synroof is estetisch een erg mooi en op het oog zeer solide systeem dat kan worden geintegreerd in onder meer een sneldek pannendak of in een Kingston vlakke dakpan dak. Estetisch misschien minder fraai maar met een prima integratie is het Sundeck systeem van SolarWorld. In deze category waren er verschillende aanbieders. In ieder geval zullen de bouwbedrijven een geduchtere concurrent gaan worden van de installateurs danwel meer de samenwerking zoeken.

Er was nog veel meer moois en interessants te zien, zoals verbeterde planningtools voor de aanleg van zonnestroom installaties. Ook te zien waren verschillende (stroom)veiligheidssystemen voor het bewaken en beveiligen van zonnestroom installaties.

Een persoonlijk bezoek aan de beurs blijft echter onontbeerlijk om deze zaken uit de eerste hand te vernemen.  

Tot volgend jaar! 

Nieuws tracker

Nieuws

SDE Voorjaarsronde fase 2 debacle bij het RVO

Geplaatst op 13/03/2017
We leven toch al een aantal jaren in het e-tijdperk. Secure access, load balancing, automatische capaciteitsaanpassingen, 24x7 ondersteuning. Daarvan was...

Meer SDE voor meer kansen op verduurzaming

Geplaatst op 23/05/2016
SDE staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie. Omdat de kostprijs van duurzame energie (tot nog toe) hoger is dan die van grijze energie, is...

Green Battery introduceert accu container

Geplaatst op 12/04/2016
Eerder berichten wij over Green Battery. Een Nederlands bedrijf dat zich richt op het verzorgen van event- en festival stroom, maar dan...

Meer nieuws

Recente blogs

Neem contact op

De Groene Energie Maatschappij

Tel: 0031 6 1700 6263
email: info@dgem.nl

KVK: 58676872
BTW nr. NL001896786B29

Blijf in contact