Zorgt BIPV voor een revolutie in de bouw?

Staan we aan de vooravond van een revolutie in de bouw? Volgens vele insiders van wel. Verduurzaming van het bestaande woning- en kantorenbestand en realisatie van duurzame nieuwbouw wordt genoemd als dé opsteker voor de bouwbranche voor de aankomende decennia.

Het streven is dat woningen en gebouwen net zoveel energie gebruiken als opleveren; energieneutraal. Wellicht kunnen huizen en gebouwen zelfs een energieoverschot creeren. Dit overschot kan dan worden gebruikt voor andere gebouwen in de omgeving of voor andere doeleinden.

Er is in ieder geval genoeg te ontdekken op het gebied van duurzaamheid in de bouw. Nieuwe bouwmaterialen, opslag van warmte en koude in de bodem, zonthermische daken, etc.

In ICDuBo, het InnocatieCentrum Duurzaam Bouwen in Rotterdam (RDM Innovation Dock) zijn bijvoorbeeld meer dan 250 partijen actief vanuit overheid, onderwijs, kennisinstellingen en het bedrijfsleven. Met als doel het duurzaam (her)ontwikkelen en beheren van vastgoed.

Wat is BIPV?

Laten we eerst het onderscheid aanduiden tussen BIPV en BAPV.

  • BAPV staat voor Building Applied PV, ofwel een toevoeging aan een reeds bestaand gebouw. Hieronder vallen de zonnepanelen die op bedrijfsdaken te vinden zijn (losse opstellingen) maar ook de achteraf aangebrachte panelen op bestaande dakpandaken van woningen.
  • BIPV staat voor Building Integrated PV. Dit houdt in dat architecten, vormgevers en pandeigenaren ervoor gekozen hebben om photovoltaische toepassingen (elementair) onderdeel uit te laten maken van de gevels en daken van een gebouw vanaf de realisatie van een gebouw.

Steeds meer bouwmaterialen die in huizen en gebouwen worden toegepast vallen onder de categorie BIPV. Dit zijn producten zoals gevelbekleding, dakramen en PIBV dakbedekkingen (DGEM) die voorzien zijn van een photovoltaische laag waarmee electriciteit kan worden opgewekt.

Er is zelfs gevelbekleding die meerdere gedaantes kan aannemen. Waarbij elke gedaante een andere functie heeft zoals electriciteit opwekken, verwarming, verkoeling, verduistering etc.

Nieuws tracker

SDE Voorjaarsronde fase 2 debacle bij het RVO

Geplaatst op 13/03/2017
We leven toch al een aantal jaren in het e-tijdperk. Secure access, load balancing, automatische capaciteitsaanpassingen, 24x7 ondersteuning. Daarvan was...

Meer SDE voor meer kansen op verduurzaming

Geplaatst op 23/05/2016
SDE staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie. Omdat de kostprijs van duurzame energie (tot nog toe) hoger is dan die van grijze energie, is...

Green Battery introduceert accu container

Geplaatst op 12/04/2016
Eerder berichten wij over Green Battery. Een Nederlands bedrijf dat zich richt op het verzorgen van event- en festival stroom, maar dan...

Recente blogs

Neem contact op

De Groene Energie Maatschappij

Tel: 0031 6 1700 6263
email: info@dgem.nl

KVK: 58676872
BTW nr. NL001896786B29

Blijf in contact