In de afgelopen decennia heeft Nederland op veel plaatsen een grote transformatie doorgemaakt. In mijn geboortejaar telde ons land 13 miljoen inwoners, nu 30 jaar later zijn dat er bijna 18 miljoen (een plus van 40%).
Vele voorheen groene plekken rondom dorpen en steden zijn nu bebouwd. Met nieuwe wijken maar ook veel bedrijventerreinen zijn flink uitgedijd. Dit is met name zichtbaar langs uitvalswegen van steden en langs snelwegen. Het landschap wordt op diverse plaatsen inmiddels sterk gedomnineerd door 'dozen' (pakhuizen).
Dit laatse is mede het gevolg van onze online honger. Daarmee zijn we met zijn allen in meer of mindere mate schuldig aan deze landschapsvervuiling. De kosten moeten lager en de aandeelhouders moeten tevreden gehouden worden. Het uiterlijk en de landschappelijke inpassing van deze dozen is daarvan de dupe.
En zoals het al jaren gaat, gemeenten willen grond verkopen en leggen ontwikkelaars slechts beperkt inpassingseisen op. Anders gaan deze ontwikkelaars wel naar een volgende gemeente om een grond deal te doen. De financiele positie van veel gemeenten draagt eveneens bij aan een zwakke onderhandelingspositie.
Mijn betoog valt uiteen in drie onderdelen.
Nederlanders zijn een productief volk wordt vaak gezegd. Ja, er is een gezonde culturele drive tot ontwikkeling. In de afgelopen jaren is die drive echter meer een must geworden.
De Groene Energie Maatschappij
Tel: 0031 6 1700 6263
email: info@dgem.nl
KVK: 58676872
BTW nr. NL001896786B29
2016 © DGEM. All Rights Reserved. Alle rechten voorbehouden.