Met een kleine windturbine kan een huishouden, net als met fotovoltaische zonnepanelen, zelf op duurzame wijze stroom op wekken.
Bij het opwekken van electricteit door een windturbine komen er geen vervuilende en schadelijke stoffen vrij.
Een kleine windturbine is echter alleen enigzins rendabel als deze voldoende wind kan vangen. De milieuwinst is anders nihil. Een windturbine produceren kost tenslotte ook behoorlijk wat energie.
Een ander 'nadeel' van kleine windturbines wat zou kunnen worden ondervangen als de populariteit zou toenemen is de prijs.
Fotovoltaische zonnepanelen worden en masse geproduceerd en hebben daarom een (steeds) lage(re) kostprijs per opgewekte kWh.
Windmolens kennen productie-aantallen van duizenden stuks wat een windmolens ontegenzeggelijk relatief duur maakt. Hogere productieaantallen zou de prijs drastisch kunnen doen dalen. Het Toyota Prius effect is dan ook welkom in de markt voor de kleine windturbines.
De vraag is alleen welke kleine windturbine Toyota Prius potentie heeft. Theoretisch is de hoeveelheid energie die uit wind gehaald kan worden beperkt. Een succevolle kleine windturbine moet het dan ook van andere zaken hebben dan opbrengst alleen.
Momenteel wordt dan ook gesteld dat als men specifiek windenergie wilt stimuleren men beter kan participeren in een groot windmolenpark of kiezen voor een energieleverancier die windstroom levert.
Natuurlijk hebben kleine windturbines ook belangrijke voordelen. Op momenten dat de zon niet schijnt of minder schijnt zoals in de wintermaanden produceert een kleine windturbine juist prima. Door zonne- en windenergie te combineren is een gelijkmatigere stroomopbrengst mogelijk.
De aanschaf en plaatsing van een kleine windturbine is niet eenvoudig. Er komt veel voorbereiding bij kijken:
Een kleine windturbine met een rotordiameter van tegen de twee meter kost tussen de 6.0000 en 8.000 euro. Een dergelijke molen heeft een nominaal vermogen van 400 Watt bij een gemiddelde windkracht 5 tot 6. Daarmee is een jaaropbrengst mogelijk van maximaal 3.000 kWh (inclusief omzettingsverliezen). Dat is ongeveer voldoende voor een gemiddeld huishouden. Het apparaat moet daarvoor wel op een (zeer) windrijke locatie staan.
De technische levensduur van een goede windmolen is zo'n twintig jaar. Ook moet rekening gehouden worden met onderhoudskosten die zo'n 1-2% per jaar kunnen bedragen.
Is de lokatie minder windrijk dan valt de opbrengst meestal hard terug en daarmee ook het financieel rendement.
Het financieel rendement van een kleine windturbine is in de regel dan ook (een stuk) lager dan dat van bijvoorbeeld zonnepanelen (zonnestroom). Dat men de aanschaf van een kleine windturbine vooral doet uit milieuoverwegingen en niet vanuit economische motieven is echter te kort door de bocht.
Windturbines hebben uitstraling en een prima stroom-opbrengst juist in de wintermaanden als de zon afwezig is. Mocht men de inzet van een windturbine naast zonnepanelen (zonnestroom) overwegen dan kan men tot een betere balans tussen opbrengst en verbruik komen. Hoewel de overheid of netbeheerder dit gedrag niet beloont draagt men daarmee als particulier wel bij aan een verbetering van de energiebalans. Niet onbelangrijk!
De Groene Energie Maatschappij
Tel: 0031 6 1700 6263
email: info@dgem.nl
KVK: 58676872
BTW nr. NL001896786B29
2016 © DGEM. All Rights Reserved. Alle rechten voorbehouden.