Nederland is een land van windmolens. Windmolens zijn een van de drijvende krachten geweest achter de ontwikkeling van Nederland. De meeste oude windmolens zijn inmiddels erfgoed.
Over de huidige generatie grote windturbines zijn de meningen verdeeld. Horizonvervuiling, geluidsoverlast en slagschaduw zijn veelgehoorde bezwaren.
Maar hoe je het wendt of keert. Nederland ligt op een plek in de wereld waar het, voornamelijk in de kustgebieden, behoorlijk waait. En de wind is een fenomenale duurzame energiebron.
Grote windturbines worden steeds groter. Van 125 meter en 5000 kW vermogen in 2013 naar volgens studies 250 meter en 20.000 kW vermogen in 2020. De onderlinge verhoudingen van deze grote windturbines geven een belangrijke variabele aan. Een verdubbeling van de rotordiameter, van 125 naar 250 meter, geeft namelijk circa 4 x zo veel vermogen, van 5000 naar 20.000 kW. Ofwel hoe groter, hoe efficienter!
Grote windmolens zijn kosten- en technisch efficienter dan kleine windmolens wat resulteert in een veel lagere kostprijs per kWh. Ter vergelijking: een kWh opgewekt door een kleine windmolen kost vanaf 24 cent per kWh. Een kWh opgewekt door een grote windmolen kost 8 cent per kWh!
De definitie van wat een kleine windmolen is en wat een grote windmolen is, is niet eenduidig, omdat ook de kleine windmolens steeds groter worden.
In 2011 in een Nederlandse richtlijn opgesteld met daarin een definitie voor het formaat van KWI's:
De genoemde hoogtes leveren (altijd) discussie op. Voor elke windturbine geldt hoe hoger des te beperkter de eventuele hinder en des te beter de opbrengst. Zou dit niet beter 20 meter moeten zijn? Op daken van gebouwen waar turbulentie een rol kan spelen kan een maximale hoogte van 8 meter ongustig uitpakken. Voor meer details over het hoe en waarom van deze richtlijn klikt u op onderstaand document.
Naast grote en kleine windmolens is er nog een derde type windmolen, de micro windmolen. Van micro windmolens wordt verondersteld dat je er eventueel meerdere combineert om toch tot een behoorlijke opbrengst te komen. De micro-windmolen valt onder de definitie van kleine windmolens.
3 afbeeldingen. (Klik op de afbeeldingen om deze te vergroten)
De Nederlandse definitie is een andere dan bijvoorbeeld de Amerikaanse definitie van een kleine windmolen. Deze is een stuk 'groter' namelijk:
12 afbeeldingen. (Klik op de afbeeldingen om deze te vergroten)
De prestaties en technische betrouwbaarheid van kleine windmolens lopen sterk uiteen blijkt uit diverse testen. Daarbij komt dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld zonnepanelen er nog geen sprake is van massaproductie waardoor de aanschafkosten van kleine windmolens relatief hoog zijn. Kortom, het is enerzijds zaak het kaf van het koren te scheiden en anderzijds de promotie van kleine windmolens op de juiste wijze ter hand te nemen.
Kleine windmolens hebben voordelen. De betere kleine windmolens hoor je niet of nauwelijks. Ze vallen minder op door hun geringe hoogte en omvang. Kleine windmolens kunnen in theorie op veel plekken geplaatst worden. Zoals op daken van bij voorkeur hoge bedrijfsgebouwen en appartementencomplexen al dan niet gebroederlijk naast zonnepanelen.
Het is wel van groot belang per locatie te bepalen of de gemiddelde windsnelheid voldoende hoog is. Dat wil zeggen bij voorkeur gemiddeld minimaal 5,5 meter per seconde. Hoogte speelt hierbij een belangrijke rol. Minimaal 20 meter is een voorwaarde. Daarbij moet een windturbine minstens 10 meter hoger moeten zijn dan elk obstakel binnen een straal van 150 meter.
Voor een eerste inschatting van de windkansen op een locatie kijkt u op de windfinder pagina.
De Nederlandse overheid is geen groot voorstander (meer) van kleine- en micro windmolens en stimuleert de aanschaf dan ook niet. Er is eveneens nog geen eenduidige regelgeving.
Wel loopt er een experiment voor de (vrije) plaatsing van kleine windturbine's in een aantal gemeenten:
In mei 2014 is de LIAM F1 Urban Windturbine gelanceerd. Volgens de uitvinders, de Archimedes Groep, geeft deze micro-windtubrine van het type spiral wind turbine (SWT) een bijzonder hoog rendement (90% van Betz maximum) en zou daarmee de kleine wind turbine / micro-windturbine definitief competitief kunnen maken.
Meer video's van de LIAM F1 spiral wind turbine (SWT) klik hier.
Het voordeel van het combineren van zonnepanelen en windmolens is een gelijkmatigere opbrengst gedurende het jaar. Als de zon schijnt waait het vaak minder en vice versa. In de zomermaanden is de zonopbrengst in Nederland ruim 80% hoger dan in de wintermaanden. In de wintermaanden is de windopbrengst in Nederland ruim 30% hoger dan in de zomermaanden. Daarbij waait het ook 's nachts.
Wind- en zonne-energie combineren kan dus een een win-win situatie opleveren.
12 afbeeldingen. (Klik op de afbeeldingen om deze te vergroten)
Ter inspiratie. Kleine windmolens kunnen op veel plekken worden geplaatst. Elk hoog vrijstaand gebouw is een optie, maar denk bijvoorbeeld aan plaatsing op kassen voor de tuinbouw, in jachthavens (voor verlichting en walstroom), strandpaviljoens (tijdelijke opstellingen), als onderdeel van een laadpunt voor electrische auto's, of als onderdeel van zelfvoorzienende straatverlichting.
Maar natuurlijk ook gewoon op bijvoorbeeld een woning of woonboot. Want dat moet natuurlijk gewoon kunnen mits de windmolen aan de door de betreffende gemeente gestelde normen voldoet. Zoals formaat, geluidsproductie, veiligheid, plaatsing, etc.
Het plaatsen van een windturbine op een laag gebouw zoals een woonhuis in een stedelijk gebied is in de regel af te raden. De windturbine zal niet efficient werken.
De Groene Energie Maatschappij
Tel: 0031 6 1700 6263
email: info@dgem.nl
KVK: 58676872
BTW nr. NL001896786B29
2016 © DGEM. All Rights Reserved. Alle rechten voorbehouden.