Bij de planning van een zonne-energie installatie wordt gekeken hoe de opbrengst, in kilowattuur (kWh), kan worden gemaximaliseerd. Een hogere opbrengst betekent eveneens dat de rentabiliteit van het geinvesteerde vermogen in de zonne-energie installatie verbeterd.
Hoe wordt deze opbrengst berekend? Welke factoren beinvloeden de opbrengst? En welke technieken zijn er beschikbaar op de opbrengst van een zonnestroom installatie te maximaliseren. Het antwoord op deze vragen is in drie onderdelen opgedeeld:
Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Watt. Het nominaal maximaal vermogen wordt aangeduid in Wattpiek (Wp).
Wp of nominaal maximaal vermogen is het maximaal vermogen dat een zonnepaneel onder testcondities kan leveren. De Wp waarde van een zonnepaneel, deze waarde is terug te vinden op het specificatieblad van een zonnepaneel, is in de regel vastgesteld onder STC condities. STC is een wereldwijde teststandaard voor zonnepanelen en staat voor Standard Test Conditions.
De Wp waarde is niet het maximale vermogen dat een zonnepaneel kan leveren. Dat kan onder gunstige omstandigheden hoger liggen.
In onderstaande grafiek zijn de belangrijkste electrische waarden van een zonnepaneel vermeld.
De Wp waarde wordt in de grafiek ook aangeduid als Maximum Power Point (MPP). Het traceren van het MPP door de inverter onder verschillende omstandigheden, meer / minder zonnestraling of schaduw, komt uitgebreid aan bod bij de behandeling van de Solar inverter.
Zonnecellen zetten zonlicht om in elektriciteit.
Voor het bepalen van het rendement van een zonnepaneel worden verschillende test-standaarden gebruikt. De meest gebruikte wereldwijde standaard is STC. STC staat voor Standard Test Conditions. De STC test hanteert de volgende condities:
De STC waarden, zowel de rendementswaarde als Wp waarde zijn te vinden in het specificatieblad van een zonnepaneel.
De relatie tussen rendement en Wp is als volgt:
Paneel specificaties (voorbeeld):
Bij een paneelrendement van 16,16% is het geleverde vermogen volgens STC per 1 m2 paneel 161,16 Wp. Dit is het resultaat van 16,16% x 1000 Watt. 1000 Watt is de zonnestraling waarde waarmee volgens STC wordt gemeten.
Notabene: Zonnepanelen kunnen afhankelijk van de weersomstandigheden minder goed maar ook beter presteren dan de vermelde STC specificaties.
Een paneel met een rendement van 10% en een vermogen van 100 Wp is twee maal zo groot als een paneel met een rendement van 20% en hetzelfde vermogen.
De prijs van een zonnestroom installatie wordt vaak weergegeven in Euro per Wp. Panelen met een lager rendement zijn in de regel goedkoper dan panelen met een hoger rendement. Het rendement heeft daarom op de prijs maar een beperkte invloed.
Notabene: Bij de realisatie van een compleet zonnestroom systeem is een deel van de kosten gerelateerd aan de oppervlakte cq het aantal zonnepanelen. Denk hierbij aan de kosten voor de draagconstructies en de bekabeling. Die kosten zijn dus wat hoger wanneer het rendement van de panelen lager en het te beleggen oppervlakte groter is.
Notabene: het rendement is geen maatstaf voor de kwaliteit of betrouwbaarheid van zonnepanelen. Het zegt wel wat over het innovatie-vermogen (materiaaltoepassing) en de visie (streven) van de betreffende fabrikant.
Naast de keuze voor de componenten, zoals type zonnepaneel, mate van transparantie, fabrikant, technologie, uitstraling, lange termijn garanties en de reputatie van de leverancier / installateur, is de opbrengst van een zonnepaneel installatie van een tweetal andere zaken afhankelijk:
De jaarlijkse zonnestraling wordt uitgedrukt in kWh / m2 (kilowattuur per vierkante meter).
De instraling is afhankelijk van de orientatie (windrichting) en de hellingshoek. Door obstructies zal de instraling op de panelen verminderen. Denk bij obstructie aan omringende bebouwing, schaduw van bomen, schoorstenen, afvoer- en ontluchtingspijpen, (openstaande) dakramen, dakkappellen, dakuitbouwen, maar ook bevuiling en vogelpoep geven ongewenste schaduw en dus vermogensverlies.
Bij de plaatsing van zonnepanelen op een vlakke oppervlakte is het natuurlijk ook van belang dat de panelen niet in elkaars schaduw komen te staan.
Met behulp van onderstaande afbeelding kan het instralingsrendement (in %) worden bepaald.
Het percentage dat uit deze oefening volgt kan gebruikt worden om te berekenen hoeveel zonnestraling er op de installatie valt. Deze zonnestraling wordt door de installatie omgezet in electriciteit.
Notabene: Zoals uit het circeldiagram blijkt is het verschil in opbrengst van een tussen zuid-oost en zuid-west georienteerde installatie en een hellingshoek van de zonnepanelen tussen 20 en 60 graden niet groter dan ongeveer 10%. Zelfs op een geheel verticale zuidgevel wordt nog 75% van het maximum haalbare geoogst.
6 afbeeldingen. (Klik op de afbeeldingen om deze te vergroten)
De opbrengst van een zonnepaneel-systeem (in kWh) kan berekend worden met de onderstaande formule:
Opbrengst in kWh = Instraling op het zonnepaneelvlak (kWh / m2) x Wp vermogen van de zonnepaneel installatie x De Performance Ratio (PR).
De Performance Ratio van een zonnestroom systeem is afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte zonnepanelen en componenten als de inverter(s), kabels, management software maar ook de bevestigingsmaterialen, de ondergrond en de omgeving.
Bij gebruik van hoogwaardige componenten kan de PR (op jaarbasis) oplopen tot 0,93. De verliezen (1-PR) bestaan grofweg uit:
Aan de hand van voorgaande gegevens kan een voorbeeld opgesteld worden:
De jaarlijkse opbrengst van een systeem van 3500Wp is dan:
978,6 kWh x 3,5 kWp x 0,9 = 3082 kWh per jaar (= 88% van 3500Wp).
Een zonnepaneel bestaat uit een aantal series zonnecellen, zogeheten substrings. Wanneer er schaduw op één van de zonnecellen valt, zou in principe de prestatie van het gehele paneel degraderen. Dat is niet wenselijk. Moderne zonnepanelen hebben daarom de mogelijkheid beschaduwde cellen te bypassen. De zonnecellen in de substrings die geen hinder hebben van de schaduw blijven gewoon doorproduceren. Het zonnepaneel is hiertoe uitgerust met meerdere zogeheten bypass diodes (meestal 3 of meer). Deze diodes bevinden zich in de kabeldoos van het paneel.
Door de wijze waarop de zonnecellen zijn gerangschikt in een zonnepaneel kan het nog van belang zijn of de schaduw op de korte of lange zijde van een paneel valt. Hoewel schaduw in de regel niet als een vierkant op een zonnepaneel zal vallen, zoals in een van onderstaande voorbeelden, kan verticale (portrait) of horizontale (landscape) plaatsing van een paneel mogelijk een verschil maken wanneer schaduw in het spel is.
8 afbeeldingen. (Klik op de afbeeldingen om deze te vergroten)
Een zonnepaneel levert gelijkspanning (DC). Om de gelijkspanning om te zetten in wisselspanning (AC) worden inverters ingezet. Inverters zijn er in verschillende formaten.
Meerdere zonnepanelen kunnen zowel parallel als in serie als in een mix van parallel en serie aan een centrale inverter worden gekoppeld. Een serie zonnepanelen die aan elkaar worden gekoppeld en als zodanig aan de inverter wordt aangesloten wordt een string genoemd. Wanneer zonnepanelen aan elkaar worden gekoppeld geldt:
8 afbeeldingen. (Klik op de afbeeldingen om deze te vergroten)
Meerdere zonnepanelen kunnen zowel parallel als in serie als in een mix van parallel en serie aan een inverter worden gekoppeld. Een serie zonnepanelen die aan elkaar worden gekoppeld en als zodanig aan de inverter wordt aangesloten wordt een string genoemd. Afhankelijk van de inverter kunnen één of meerdere strings worden gekoppeld.
Hoeveel panelen er in een string worden gekoppeld is van een aantal zaken afhankelijk:
Notabene: Wanneer er gebruik gemaakt wordt van micro-inverters heeft elk paneel een eigen omvomer en optimalisatie mogelijkheid.
Het mixen van zonnepanelen, zoals verschillende merken, waardes en leeftijden in string van zonnepanelen is mogelijk maar aan regels gebonden. Wanneer een vreemd model zonnepaneel aan een bestaande string gekoppeld wordt is een vermindering van de prestaties van de string zonnepanelen echter veelal onvermijdelijk.
Zonnepanelen kunnen worden gekoppeld aan het publieke stroomnetwerk middels een inverter of aan een inverter met laadfunctie. Opbrengst optimalisatie ten aanzien van een accu systeem waarbij de accu's zo efficient mogelijk moeten worden geladen wijkt iets af van teruglevering van stroom aan het publieke netwerk.
Om te komen tot een maximale opbrengst wordt dus zowel voor het laden van accu systemen als het leveren van stroom aan het stroomnetwerk gebruikt gemaakt van het principe van maximum power point tracking (MPPT)
Het rendement van een zonnepaneel is niet constant. Het is voornamelijk afhankelijk van de hoeveelheid zonnestraling maar ook van de temperatuur van het zonnepaneel. De prestaties van een zonnepaneel worden onder testcondities vastgesteld. De Wp waarde van een zonnepaneel is meestal vastgesteld bij een temperatuur van 25º (STC test).
De mate waarin een zonnepaneel gevoelig is voor temperatuurverhogingen wordt in het specificatieblad van een zonnepaneel aangeduid als temperatuurcoefficient. De temperatuurcoefficient wordt op verschillende manieren aangeduid. Onder meer in Celcius, Kelvin en milliampere.
Een van de meestgebruikte temperatuurcoefficienten is het procentuele verlies aan Wp vermogen per 1º Celcius stijging van de temperatuur boven 25º Celcius. De meestvoorkomende waardes van deze temperatuurcoefficient liggen tussen de -0,3 en -0,45 (% Wp / 1 º C).
Zonnepanelen kunnen vrij heet worden. In Nederland tot wel 60 graden. Aangezien het paneelrendement bij 25º Celcius bekend is (het STC rendement) is het rendementsverlies bij een paneeltemperatuur van 60 graden uit te rekenen.
60 Graden is 35 graden boven 25 graden. 35 x -0,44 (voorbeeld) = 15,4%. Een paneel met een Wp waarde van 275 zal bij een paneeltemperatuur van 60 graden 15,4% minder opleveren. Ofwel maximaal 233 Wp in plaats van 275Wp.
Er kan ook gekeken worden naar de impact op het rendement. Een paneel van 275 Wp heeft een rendement van 14,17% en een temperatuur coefficient van -0,44. Indien de instraling 1000 W / m2 is en de paneeltemperatuur 60 graden dan bedraagt het werkelijke paneelrendement (1 - 15,4%) x 14,17% = 12%.
De Groene Energie Maatschappij
Tel: 0031 6 1700 6263
email: info@dgem.nl
KVK: 58676872
BTW nr. NL001896786B29
2016 © DGEM. All Rights Reserved. Alle rechten voorbehouden.