Zichtbare bijdrage

Kleine windinstallaties (KWI’s) kunnen in steden maar ook op bedrijventerreinen qua opbrengst een beperkte maar vooral zichtbare bijdrage leveren aan het opwekken van duurzame energie.

Ten aanzien van de opbrengst. In met name steden zijn er minder geschikte plekken voor het opwekken van windstroom dan voor het opwekken van bijvoorbeeld zonnestroom. Qua verhouding zal windstroom in een stedelijk gebied dan ook altijd genoegen moeten nemen met een lagere opbrengstnotering. Wat niet wil zeggen dat KWI's een uitstekende bijdrage kunnen leveren daar waar de locatie wel een efficient gebruik van kleine windturbines toelaat.

KWI's en gemeentelijk beleid 

Het toepassen van kleine wind in stedelijk gebied is relatief nieuw wat eveneens kan betekenen dat de verschillende betrokken instanties binnen een gemeente niet reeds tot een samenhangend beleid zijn gekomen. Denk hierbij aan Bouw en Woning Toezicht en de Welstandscommissie.

Inmiddels hebben steeds meer gemeenten een beleid ten aanzien van KWI's zij het dat de plaatsing van kleine windturbines vaak is voorbehouden aan industriegebieden en niet aan woongebieden.

Kleine windturbines zijn stil, het geluid dat een kleine windturbine produceert valt volledig weg in het achtergrondgeluid van een stad. Afhankelijk van de definitie hebben kleine windturbines  Ze zijn klein en verstoren daarmee het stadsgezicht nauwelijks. Een uitzondering hierop vormen beschermde dorps- en stadsgezichten. En wanneer kleine windturbines op een hoger gebouw worden geplaatst zijn ze alleen op afstand zichtbaar. Daarmee zouden KWI's in veel gevallen dan ook aan zowel aan de duurzaamheidambities als aan de leefbaarheidsambities van gemeenten, gebruikers en omwonenden moeten kunnen voldoen.

Nieuws tracker

SDE Voorjaarsronde fase 2 debacle bij het RVO

Geplaatst op 13/03/2017
We leven toch al een aantal jaren in het e-tijdperk. Secure access, load balancing, automatische capaciteitsaanpassingen, 24x7 ondersteuning. Daarvan was...

Meer SDE voor meer kansen op verduurzaming

Geplaatst op 23/05/2016
SDE staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie. Omdat de kostprijs van duurzame energie (tot nog toe) hoger is dan die van grijze energie, is...

Green Battery introduceert accu container

Geplaatst op 12/04/2016
Eerder berichten wij over Green Battery. Een Nederlands bedrijf dat zich richt op het verzorgen van event- en festival stroom, maar dan...

Recente blogs

Neem contact op

De Groene Energie Maatschappij

Tel: 0031 6 1700 6263
email: info@dgem.nl

KVK: 58676872
BTW nr. NL001896786B29

Blijf in contact